Pod uhlím oheň jen tak nevyhasne

07. 02. 2015

Ekologové jsou nesmlouvaví. Snaží se změřit každičký miligram vypouštěných exhalací, tepou podnikatele i domácnosti za kouřící komíny… Znamená to soumrak kotlů na tuhá paliva? Podle Františka Buti, podnikatele s uhlím a novými uhelnými kotli, ne. Nové technologie totiž dokážou divy.

„Klasické kotle na tuhá paliva se smějí vyrábět do roku 2014, do roku 2020 by měly zůstat v provozu. Od tohoto roku by je měly nahradit kotle s řízeným spalováním, které splňují přísné ekologické limity,“ říká podnikatel.

Jeho společnost se zabývá prodejem a distribucí právě takových kotlů. Topí se v nich sice převážně uhlím, ale mohou spalovat i peletky, tedy dřevěné palivo. „Spalování je ovšem v dokonalém režimu při vysokých teplotách, takže kotle netvoří prakticky žádné zplodiny. Emise prachu pak s přehledem splňují evropské normy na metr kubický,“ vypočítává výhody nového stylu spalování tuhých paliv.

„No jo, ale kdo by se zase špinil uhlím,“ říká si možná řada z těch, kteří přešli v minulosti na plyn či elektřinu. I na to má František Buťa odpověď. Tou nejzásadnější jsou pochopitelně peníze. „Majitel plynového topení zaplatí za rok dejme tomu 40 až 50 tisíc korun. S kotlem s řízeným spalováním by se dostal pod polovinu této částky!“ argumentuje.

A špinění uhlím? „Obsluha kotle vyžaduje jednou za několik dní naplnit násypku,“ vysvětluje podnikatel. Kotel si pak na základě informací, které získá od senzorů topení či ohřevu teplé vody sám určí, jakým tempem uhlí spálí. „Tohle nám vydrží tak na tři dny ohřevu teplé vody,“ říká František Buťa nad násypkou, ve které je odhadem kýbl a půl uhlí.

Lidé podle jeho slov o kotle, jejichž účinnost se pohybuje kolem 90 procent, zájem mají. „U rodinných domů bych ale každopádně preferoval dva zdroje tepla. Z bezpečnostních důvodů bychom se měli vrátit v čase zpátky. Plyn je skvělá věc, ale uhlí je uhlí. Kdo ví, jestli někdy nenastane situace, kdy něco vyřadí z provozu dejme tomu elektřinu. Na té stojí a padá vše. Jsme u toho, že musíme umět udělat plamen,“ dodává trochu pesimisticky František Buťa.