Žádná sleva není zadarmo

07. 02. 2015

Bez pevných paliv to zatím nejde. Jedním z těch, kteří se starají o to, aby bylo v domácnostech v zimě teplo, je i podnikatel František Buťa. Z jeho provozovny ve Vykmanově od roku 2001 vyjíždějí náklaďáky se stovkami tun uhlí. V branži se ovšem František Buťa pohybuje už více než 40 let.

Kdy jste začal podnikat?

Prakticky okamžitě po změně politického systému. Koncesní listinu mi dával ještě Okresní národní výbor.

Šel jste do podnikání s nějakým krédem?

Řekl jsem si, že budu podnikat poctivě. Z dob uhelných skladů mi zůstalo dost zákazníků, které jsem nechtěl zklamat.

Dá se říci, že počátky devadesátých let byly pro vás zlatou érou?

Svým způsobem ano. Začínal jsem v oboru, který jsem znal. Soustředil jsem se na drobné obchody, prostě jsem se držel volantu. Výdělky tehdy nebyly bůh ví jaké, stát reguloval ceny. Ale zato po nás nijak nešlapal. Nafta byla za rozumnou cenu, neplatila se silniční daň…

Jaká je situace nyní?

Změnila se spousta věcí. Přibylo předpisů, o kterých nemají lidé ani tušení. Bezpečnost práce, požární ochrana, ochrana životního prostředí… Dřív tolik předpisů nebylo.

Jak moc se za tu dobu změnil byznys s uhlím?

Hodně moc! Dnes může s uhlím obchodovat každý bez ohledu, jestli na to má, nebo ne. Jsou firmy, které nemají ani váhu! Když chcete podnikat poctivě, dá to hodně práce. Přebít nabídku firem, které jdou pod cenu, je velice těžké.

Když mluvíte o cenách… V poslední době se vyrojila nabídka slev na uhlí. Jak se na ně díváte?

Sleva je zprofanované slovo. Je to marketingový tah. Lidé by se ale měli zajímat o to, co za slevou je. Ceny, které některé firmy nabízejí, jsou nereálné! Prodávat uhlí za nákupní cenu, je nesmysl, který musí někdo zaplatit. A nakonec je to vždy zákazník. Ne nadarmo se říká, že žádná sleva není zadarmo. Vždyť kdo z laiků pozná, jestli mu firma dovezla 40 nebo 35 metráků uhlí?

Lidé by se měli více zajímat o firmy, které jim uhlí dodávají. Čím jezdí, odkud, jak, a jestli vůbec, uhlí váží, jak ho skladují. Za celou dobu, co podnikám, jsem se setkal jen se dvěma případy, kdy přišli lidé s tím, že chtějí vidět vážení dodávaného uhlí…